Insights on Marketing & Technology

Her lugter - hvad vil du gøre ved det?

Her lugter… Det er faktisk pointen når vi overvejer at benytte dufte som en del af det rum vi inviterer ind i. Lige meget om vi bevidst benytter dufte eller om vi kigger den anden vej så har alle omgivelser en lugt.

  • By: Karsten Schackinger-Solaas
  • Published: 27-11-2012

Når jeg taler om emnet rundt omkring og nævner, at der jo altid er en lugt er det slående at kvinderne er de der umiddelbart nikker og ofte har en historie om steder de undgår eller kun opholder sig kort i fordi lugten.. Mænd er generelt mindre opmærksomme på at vi påvirkes; men vi påvirkes. Er du i tvivl? Er du mand? Så ’snus ind’ medens du læser: nyslået græs, benzin, kanelsnegl…
Lugtesansen er en helt fundamental sans for os. Engang kunne det handle om overlevelse – i dag handler det mere om indlevelse.
I det følgende vil jeg komme kort rundt om sansen lige midt i ansigtet, hvordan vi påvirkes og hvordan man kan bruge vores viden bevidst. Et par myter om sublimeret markedsføring og allergier aflives forhåbentligt undervejs.


Vigtigere end lyd – lige efter synet..
Vores DNA indeholder tre receptorer for syn, fem for smag og 350 for lugte. Man kan jo ikke addere betydning op ’på den måde’ og der er ikke eksakte mål for hvor meget hvilke sanser påvirkes hvornår. Men med følgende fakta om dufte og lugtesans tegner der sig måske et billede af hvordan vi påvirkes.
Når vi oplever noget sendes impulserne fra vore sanser som små elektriske spændinger via nervesystemet til hjernen hvor de registreres i de forskellige områder af hjernebarken som hører til de enkelte sanser. Inden nerverne når ind i selve hjernen krydser deres baner så signalerne fra højre side af kroppen går til venstre hjernehalvdel og omvendt.  Den del af hjernen man kalder Thalamus fordeler signalerne til forskellige områder af hjernen før de når det Limbiske system. I processen bevidstgøres vi om sansepåvirkningen og vi fortolker den. Sådan er det bare ikke med lugtesansen.  Som den eneste sansepåvirkning sker det direkte i samme side af hjernen og med en direkte forbindelse til det limbiske system, som er centeret for vore følelser og forankring for hukommelse / genkaldelse.
Derfor er du måske mindre bevidst om ”din oplevelse” når du lugter, fordi der altså ingen tolkning er forud for din reaktion og påvirkningen således er mindre bevidst; men du reagerer omgående på lugten og du associerer kraftigt til den følelsespåvirkning der skabes både i nuet og fremover.
Forskningen peger på nogle oplagte årsager til denne direkte påvirkning, nemlig at vi helt fra den tidlige udvikling har brugt lugtesansen som en ’advarselslampe’. Lugtesansen fortæller dig om den mad du er ved at tage en bid af. Er den fordærvet?  Og lugten orienterer dig også om det rum du træder ind i. Tænk for eksempel på et besøg hos din tandlæge.
En positiv duft i et rum registrerer vi og efter et til tre minutter holder vi op med at være bevidste om den, medens en duft af fare, f.eks.  brand, benzin m.v. vedbliver med at være ”top-of-mind”.
For den der vil markedsføre et produkt eller invitere en kunde ind i ’sit rum’ har det nogle konkrete betydninger for hhv. Point of Purchase-situationer og kunderummet. Martin Lindstrøm angiver at 75 % af dagens følelsesstrøm afledes fra lugteindtryk og også forskningen udenfor ’den kommercielle sfære’ indikerer at der er noget om sansen.
Lugtesansen er som den eneste sans aktiv 24/7 – når vi sover påvirkes vi. Et tysk forsøg med sovende der var udstyret med en slange i næsen viste at påvirket af rosenduft vågnede de midt i en rar drøm medens negative duft fra rådne æg gav ubehagelige drømme.
Forsøg med eksamenslæsende amerikanske college studerende viser, at hvis en (rar eller ubehagelig) duft var tilstede medens de studerende læste til eksamen, huskede de stoffet bedre hvis den samme duft var tilstede under eksaminationen.
Har du ikke Medova te ved hånden, så prøv med Pebermynte under næsen næste gang du skal til eksamen. Forsøg viser en op til 10 % bedre præstation og har du blot brug for at fokusere så er svaret Rosmarin. Her er der tale om universitetsforsøg og altså ikke mindre dokumenterede effekter som vi kender fra aromaterapi og saunagus.
Dufte påvirker os og de er centrale for vores mentale tilstand positivt som ovenstående viser, men forskningen dokumenterer også at vi påvirkes negativt ved fraværet af dufte. Hvis vi placeres i et duft-dødt rum og således berøves lugte totalt opstår de samme angst-reaktioner i form af sved og hjertebanken som opstår ved ophold i lyd-døde rum.
Vi har altså brug for vores sanser for at være trygge. Patienter der er berøvet lugtesansen har en markant forøget risiko for at udvikle depression og - provokerende for de fleste - svarer patienter, der både har mistet syns- og lugtesansen at de helst ville have lugtesansen igen!
Vore smagsløg registrerer fem forskellige smage: sødt, surt, bittert, salg og umami (japansk identificeret og en kødlig smagsoplevelse). Resten af de oplevelser vi refererer til som smag tilføres af duften. Kombinationen af smag og duft kalder vi aroma. Reducerer du aroma til smag ved at fjerne duften er der ikke meget tilbage – her er til hjemlig fornøjelse ’den uofficielle kartoffeltest’:
Tag en kartoffel og find et æble med cirka samme konsistens og udseende (skræl begge). Hold dig (jer) for næsen og ’smag’.  Forskellen på et Pommes og en Pommes de Terre er væk.


Om dufte, olier og hvordan de virker.
For at noget skal lugte må det afgive nogle duftmolekyler som receptorerne i vores næse kan opfange. Næsten alt afgiver duftmolekyler og har en lugt, men undtagelser findes – rustfrit stål for eksempel. Når vi arbejder med dufte benyttes olier som enten er æteriske/essentielle og dermed ekstrakter fra planter eller aromaolier som er kunstige, fremstillede olier.
Man beskriver dufte ved de noter dufte er sammensat af. Man taler om top-, mellem- og bund noter og en duft er sammensat af en kombination af disse. En citrus er meget topnoted og flyver ud af flakonen medens en cedertræ er en bundnote – særdeles stabil.
Duften af kaffe og friskbagt brød er nogle af de vanskeligste dufte at ramme ved fremstilling for duften af  kaffe består af 674 forskellige duft noter. Du kender det godt – tænk på den helt friskbryggede kaffe: liflig, lokkende og så på den der har stået på maskinen en god eftermiddag: dér er topnoterne forduftede.
En naturlig olie består generelt af flere noter end en fremstillet olie og kan opleves som mere levende. Alligevel benyttes fremstillede olier af både økonomiske årsager, men efterhånden også fordi man herved kan ...

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Jasmina Viso likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More