Insights on Marketing & Technology

Big Data - klodens nervesystem

Den amerikanske journalist og fotograf, Rick Smolan, er manden bag multi-medie projektet ”The Human Face of Big Data“. – ”Mit ønske med projektet har været at starte en global diskussion om brugen af Big Data“, siger Rick Smolan blandt andet i dette interview med MARKET.

  • By: Karsten Bengtsson
  • Published: 24-04-2013

Det er tirsdag eftermiddag i København. Det er morgen i New York City. Skype-forbindelsen skratter lidt, men efter et stykke tid bliver den mere stabil.
    – Jeg har vist glemt at slå video-featuren til, siger den amerikanske fotograf og journalist Rick Smolan. Kort tid efter dukker hans ansigt frem på skærmen. Et venligt ansigt med et stort overskæg og et engageret blik.
    Rick Smolan er manden bag det store multi-medie projekt ”The Human Face of Big Data”. Flere end 100 journalister, researchere og fotografer har arbejdet på projektet i godt halvanden år. De har analyseret og fundet gode historier frem i den enorme data-mængde, som klodens digitale indbyggere hver dag producerer.
    – Og ikke kun menneskene producerer data – instrumenter og sensorer skaber efterhånden de fleste informationer, når det kommer til begrebet Big Data, påpeger Rick Smolan.

Starte en diskussion

Det er denne kæmpemæssige digitale høstak, Rick Smolans store multimedie-projekt ”The Human Face of Big Data“ forsøger at give et menneskeligt ansigt.
    – Mit mål med projektet har været at starte en global diskussion om begrebet Big Data, siger Rick Smolan via den nu stabile Skype-forbindelse fra New York.
    – En diskussion, der blandt andet vil forsøge at rejse spørgsmål som ”hvem ejer vores data?“, ”Hvorfor halter lovgivningen altid bagefter, når det kommer til regulering af brugen af vores data?“ og ”Er indsamlingen af Big Data lig med opbyggelsen af et Big Brother-agtigt overvågningssamfund?“
    I starten var han selv skeptisk overfor indsamlingen af alle disse data. Big Data.
    – Jeg troede, det var sådan et smart management begreb som så mange andre, siger han og smiler. Men gennem arbejdet med projektet har Rick Smolan indset, at data-indsamlingen også kan være til stor nytte.
    – 95% af alle de data, der findes om os, kan berige ... ja, i visse tilfælde, redde vores liv. Og det er kun de fem procent, vi skal bekymre os om, mener Smolan.

Globalt perspektiv

Rick Smolan arbejder systematisk og rutinemæssigt. Han er direktør i sit eget medieselskab ”Against All Odds“, der holder til i Sausalito lige nord for San Francisco på den amerikanske vestkyst. Hver 18. måned søsætter Rick Smolan et nyt projekt. Før han kastede sig over Big Data, fik han sine ideer inden for konceptet ”A Day in ...“. I disse en-dags-foto sessioner fotograferede op mod 200 amatørfotografer et bestemt geografisk område – Australien, USA eller Cyberspace. Dette globale ”crowdsourcing“-projekt blev herefter udgivet i såkaldte coffee-table books, der indeholdt de bedste fotos.
    Men efterhånden gik Rick Smolan væk fra dette koncept.
    – Jeg følte, at vi begyndte at gentage os selv – bare med nye lokaliteter, forklarer han.
    Det nye koncept, som Rick Smolan har udviklet, er at behandle et enkelt journalistisk emne, men stadig set med globale briller. Det har eksempelvis været vandmanglen i den tredje verden. Et projekt, der førte til bogen ”Blue Planet Run“.

Det største projekt

I starten af 2011 var Rick Smolan på jagt efter en ny idé til et globalt foto-projekt. På konferencen D: AllThingsDigital løb han ind i tidligere chef for produktudvikling hos Google, Melissa Meyer. Hun foreslog ham at behandle emnet Big Data.
    – Hvad er det for noget? spurgte Rick Smolan.
    – Big Data er en så stor mængde data, at det ikke kan lagres på en enkelt computer, svarede Melissa Meyer.
    – Nå ...
Eller man kan sige, at det i virkeligheden ikke så meget er omfanget af data, der er interessant. Det er mere den måde, man kan kombinere data med andre data på ...
    Rick Smolans øjne flakkede. Han var fotograf. Dette lød ikke som et oplagt emne til en fotobog. At tage billeder af data..?
    Meyer så Rick Smolans frustration.
    – Andre kalder Big Data for klodens nye, store nervesystem, sagde hun endelig.
    Bingo. Den sætning fik alle ...

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More