Insights on Marketing & Technology

Big Data gør islandsk bank nemmere og sikrere

Landsbankinn i Reykjavik sammenligner data fra 250 millioner brugere over hele verden i deres nye sikkerhedssystem. MARKET har talt med bankens IT-sikkerhedschef, Hákon Åkerlund, og marketingspecialist, Thorgeir Jonsson, om, hvordan de kæmpe mængder data øger sikkerheden, giver nye muligheder og gør brug af netbanken nemmere for kunderne.

  • By: Maria Præst
  • Published: 24-04-2013

Islandske bankkunder kan nu forvente at få et telefonopkald eller en sms, hvis de opfører sig anderledes, end de plejer, når de er på netbank.
    Landsbankinn har nemlig som den første bank i Norden implementeret et nyt sikkerhedssystem, der sammenligner data fra 250 millioner brugere fra 8000 banker over hele verden. Så selvom Island er et forholdsvis lille land, kan systemet lave mønstergenkendelse på baggrund af et langt større datasæt end blot bankens egne transaktioner.
    ”Med det nye system er det nemmere at bruge netbanken – og det er også mere sikkert,“ forklarer Hákon Åkerlund, IT-sikkerhedschef i Landsbankinn.

Spotter mistænkelig opførsel

Systemet etablerer et grundlæggende mønster ud fra, hvordan brugerne normalvis opfører sig, når de logger på netbanken. Og sker der afvigelser fra dette, beder systemet om ekstra information for at få bekræftet, at det rent faktisk er den pågældende person, der ønsker at foretage transaktionen.
    ”Hvis systemet opdager noget mistænkeligt, vil du måske modtage et automatisk telefonopkald eller en sms, hvor du skal identificere dig selv. Det afhænger af, hvilken sikkerhedsrisiko, systemet tillægger din transaktion,“ forklarer Hákon Åkerlund.
    Af sikkerhedsmæssige årsager kan han selvfølgelig ikke gå i detaljer med, hvad systemet opfatter som mistænkeligt, men det kunne fx være, hvis en kunde foretager en stor overførsel midt om natten eller andet, der er markant anderledes end den normale opførsel i netbanken.
    Tidligere havde Landsbankinn et system, der minder om vores NemId-løsning i Danmark, hvor man ud over at oplyse brugernavn og adgangskode skal bruge engangskoder, hver gang man vil udføre en transaktion.
    ”Vi skiftede til det nye system for at gøre ...

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More