Insights on Marketing & Technology

Se dig omkring - der er Big Data alle steder

For ikke så mange år siden var data forbeholdt nørderne og it-afdelingen. Men i takt med informationsteknologiens kæmpe betydning for vores udvikling i samfundet, er data også blevet et mere og mere acceptabelt ord. I samme takt er mængderne af data vokset eksplosivt og har taget en form, som vi ikke umiddelbart kan forstå. Og pludselig er det blevet til Big Data. En verden af data, der ligger for vores fødder, og bare venter på at blive gjort til brugbar viden i vores organisation. Og hvis vi gør det rigtigt, kan vi opnå store konkurrencemæssige fordele.

  • By: Jens-Jacob Aarup
  • Published: 24-04-2013

Som virksomhed er vi dog først nødt til at forstå, hvor vores Big Data er. Og generelt set, så kan vi finde dem to steder: Enten er det data, vi har i vores virksomhed i dag, eller også er det eksterne data. Mange vil måske sige, at de har et godt indblik i de data, som virksomheden selv har. Og det kan sikkert også være rigtigt i mange tilfælde. En del virksomheder er rigtig dygtige til at lave rapportering og analyse med baggrund i data fra økonomistyringsprogrammerne. De ved, hvad de sælger til deres kunder, hvilken indtjening de har, og om de når deres budgetter. Men mange virksomheder har meget mere relevant data end blot disse traditionelle Business Intelligence-data.


Dine kunder efterlader spor
Det kan være, at vi har data, som vores kunder skaber for os hver eneste dag. Dette vil være tilfældet for mange af de virksomheder, der handler direkte med forbrugerne. Disse forbrugere efterlader data hver gang, de interagerer med os elektronisk. Det kan være, at de læser vore kataloger online. Det kan være, at de bruger vores app. Det kan være, at de shopper i vores netbutik. Det kan være, at de går igennem vores butik. Og når de går igennem vores butik, kan vi aflæse deres færden via kameraer. En del af disse kameraer, er blevet så gode, at de kan aflæse køn og alder. Gad vide, om vi også kunne bruge det data til noget? Specielt hvis vi begyndte at krydse dem med andre data. Som forbruger efterlader man bunkevis af dataspor hver eneste dag. Og dette data kan vi bruge til at komme endnu tættere på vores kunder.

Produktionen efterlader spor
Men Big Data er ikke blot data, der er koncentreret omkring vores kunder. Big Data kan lige så vel være produktionsdata. For mange virksomheder er det lige så relevant. For hele vindmølleindustrien er data, der skabes i de enkelte vindmøller, med til at give vigtige konkurrencemæssige fordele. Vi ser vindmøllegiganterne sætte øget fokus på kvalitet og service, da dette i høj grad er med til at øge deres indtjening. Og forbedring af netop kvalitet går i høj grad igennem ekstremt store mængder af data. Data der først bliver relevante og vedkommende i det øjeblik de sættes i en kontekst. En kontekst der f.eks. kunne omhandle forbedring af kvaliteten.
 
Sociale medier efterlader spor
Men vi finder også Big Data uden for vores virksomhed. I særdeleshed på de sociale medier er der data, der er relevante for os som virksomhed. På Facebook har vores kunder hver dag dialog med os – eller uden om os. De besøger vores og konkurrenternes Facebook sider. De liker opdateringer og deler indhold. Hele denne dialog er relevant at holde øje med på en systematisk og let tilgængelig måde. På Twitter er det på samme måde. Her foregår konstant en dialog om tusindvis af emner. Og hele denne strøm af information kan muligvis være relevant for os. Det kan være relevant at følge, hvilken effekt et tv-indslag har haft. Hvilke konsekvenser har negativ omtale. Eller hvad vores kunder egentlig syntes om vores konkurrenter.

Sådan kommer du i gang
Så der er ingen tvivl om, at Big Data er derude, men hvordan kommer vi i gang med det? Her er man nødt til at starte med at kigge rundt i den ...

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More