Insights on Marketing & Technology

De 7 råd til at anvende data på dit online site

Har jeres forretning et online site i form af en hjemmeside eller en webshop? Naturligvis har I det, men hvor gode er I til at tænke jeres online site ind som en del af den øvrige forretning? Hvor gode er I til at prioritere, optimere og ikke mindst anvende data til udvikling af jeres site og dermed forretning?

Gitte Damgaard
  • By: Gitte Damgaard
  • Published: 21-06-2016

I medierne har I måske stødt på begrebet Big Data, og tænkte, ligesom jeg, at det lyder som et spændende, men også diffust, begreb, der mest er for de store spillere på markedet. Når det hedder ”Big” Data, kan det ikke andet end at betyde store IT investeringer. Det er højst sandsynligt også tilfældet, men hvis man er en lille eller mellemstor virksomhed, og ikke nødvendigvis har ressourcerne til at etablere en Business Intelligence afdeling, der arbejder med data, hvordan skal man så forholde sig til den eksplosivt voksende mængde data? Skal man fortsætte med at drive sin forretning som hidtil og lukke øjnene for den digitale revolution? (læs evt. artiklen ”Den digitale revolution – venter din virksomhed på perronen?”) Nej, naturlig skal I ikke det.

Kundernes adfærd har ændret sig kolossalt de sidste 5-10 år. Kunderne er blevet meget mere krævende og er stort set altid online - og jeg tænker, at det er uanset, om virksomheden er på B2B eller B2C markedet. Men har virksomhederne omstillet sig denne digitale udvikling? Har I tilpasset forretningen efter kundernes adfærd, eller buldrer damplokomotivet stadig derudaf uden at tage ad notam, hvad der sker omkring jer?

Jeg har igennem det sidste 1½ år arbejdet med forskningsprojektet ”Small Data – Big Business?”, hvor jeg netop har været ude og undersøge, hvordan de små eller mellemstore virksomheder kan blive bedre til at anvende alle de data, der er til rådighed på det online site. Alle de data er en gave for virksomheden, hvis I formår at arbejde struktureret med dataene og netop få den indsigt, der gør, at I kan lære jeres kunder bedre at kende.

Jeg tænker, at der er rigtig mange virksomheder, der skal til at vågne op og få prioriteret det online site eller webshop. I bliver nødt til at sammensmelte det online og offline univers til én enhed. Prioritere det online univers - det er ikke blot et passivt visitkort, men en aktiv platform, hvor I kan lære jeres kunder meget bedre at kende. Det skal prioriteres fra ledelsens side, og der skal opsættes mål for, hvad I gerne vil opnå ved at anvende data (læs evt. artiklen ”6 råd til at blive en datadreven kundeorienteret virksomhed”).

Når I har opstillet en hypotese eller et mål, skal I trække i arbejdstøjet. Et mål kunne eksempelvis være at ”Anvende markedsføringskronerne mere effektivt”. Vil du vide hvordan? Så kan du læse videre og få konkrete bud på, hvordan I kommer i gang med at anvende data.


#1 OPTIMÉR ADWORDS-KAMPAGNER

Er I også én af de virksomheder, der får en regning fra google hver måned? Selv for en mindre virksomhed kan det pludselig være en stor del af marketingbudgettet, der går til AdWords. Her er det, at I bliver nødt til at stoppe op og se jer selv i øjnene - har I styr på jeres AdWords, eller er det et sort hul i økonomien, hvor I ikke helt har styr på, hvad der rent faktisk giver værdi? Har I styr på, om I kører kampagner med negativ bundlinje? Har I optimeret på de kampagner med negativ bundlinje, idet det ikke nødvendigvis behøver at betyde, at de skal lukkes ned. Har I frasorteret søgeord, som ikke giver mening for jeres webshop? Dvs. alle de personer, der kommer ind på jeres site grundet en fejl i søgeordene. Der findes masser af inspiration på nettet, der kan gøre, at I kan komme videre med at optimere på jeres AdWords-kampagner. Der er hurtige økonomiske gevinster at indhente.

#2 UDSEND SEGMENTEREDE NYHEDSBREVE

Segmenterede nyhedsbreve er en effektiv markedsføringsaktivitet til at skabe en højere omsætning. Mange af jer udsender muligvis allerede nu nyhedsbreve via e-mail, men gør I det på baggrund af viden om jeres kunder? Det er langt mere effektivt at udsende segmenterede nyhedsbreve end at udsende ét nyhedsbrev til alle jeres kunder. Det er langt mere sandsynligt, at I rammer jeres kunder inden for deres interesser - og dermed langt mere sandsynligt, at de kommer igen.

#3 OPTIMÉR SITET VIA KUNDEADFÆRD

Anvender I Google Analytics? Måske anvender I værktøjet, som så mange andre virksomheder, der ikke rigtig har fået sig dykket ned i den rige mængde information, der findes via det pågældende værktøj. Det er ikke nok kun at følge antal besøgende på sitet, selv om det sikkert kan vække glæde, når der er vækst i antal besøgende. Men I skal vide... 

Login to read the rest of the article


Gitte Damgaard

Gitte er projektleder i forsknings- og innovationsafdelingen ved Erhvervsakademi Aarhus og har en uddannelse som cand.merc. bag sig. Gitte arbejder med forskningsprojektet ”Small Data – Big Business”, der omhandler praksisnær anvendelse af data i små og mellemstore webshops, hvor der er lavet dybdeinterview med 12 førende webshops og eksperter i Danmark, der har erfaring med anvendelsen af data. Se mere om forskningsprojektet på bloggen smalldatabigbusiness.wordpress.com  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Gitte Damgaard likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More