Insights on Marketing & Technology

Slip sanserne løs

Hvordan skal de fysiske butikker håndtere danskernes stigende tendens til at handle online? Bliver 2016 mon året hvor den fysiske detailhandel for alvor stempler sig ind i kampen? Og hvad der skal der i så fald til for at butikkerne har en chance i kampen mod nethandlen.

Ivan Hassinggaard
  • By: Ivan Hassinggaard
  • Published: 03-01-2016

I sektionen Finans i Jyllands-Posten den 7. februar, kunne læserne forstå at danskerne handler for 80 mia. kr. i netbutikker i 2014 mod 69 mia. kr. i 2013. 2015 ser (naturligvis) ud til at slå den rekord. I den udmærkede artikel med titlen "Sådan skal butikkerne vinde kampen mod nethandlen", giver tre aktører; Bruno Christensen, direktør i analysefirmaet Detailhandels Promotion, Henrik Libak, indehaver af konsulentfirmaet Libak Retail og Jacob Bannor, centerchef i Fisketorvet deres bud på udfordringen. Opsummeret og noget forenklet lyder det samlede svar, at nøglen ligger i kundeservice og butikoplevelsen. I det er jeg ikke uenig, men må samtidigt konstatere at de færreste butikker syntes at efterleve dette. PWC konstaterede i deres årlige Global CEO Survey fra 2014, at et stort flertal (80 %) af toplederne fra detailhandel lister ”teknologisk fremskridt” som en af de globale tendenser, der vil forvandle deres virksomheder mest over de næste fem år. En undersøgelse hvor 344 CEO’er for detail- og dagligvarehandlen deltog. Oprustningen fra industrien har været massiv på e-handel, og det har tydeligvis været en topprioriteret KPI for mange detailhandlere at få en bid af e-handels-kagen. Tilbage står de fysiske butikker og spørgsmålet må melde sig hvilken rolle de spiller i fremtidens detailhandel? 

Jeg mener at de fysiske butikker har noget at tilbyde, men butikoplevelsen skal forbedres. Julesalget er undtagelsen der bekræfter reglen, her hygges der om kunderne. Der er pebernødder i lange baner, der er pyntet op og musikken spiller de julesange som vi plejer at høre. Udenfor går julemanden måske rundt, duften af brændte mandler rammer vores næsebor og selv den lidt forhutlede harmonikaspiller der næsten kan jingle Bells, får os forbrugere i den rette stemning som frit oversat betyder, at der er basis for forbrug. Det er selvfølgelig utopi at tro at vi kan komme nethandlen til livs, men det må heller ikke være ambitionen. Der er plads til begge aktører, men eksistensberettigelsen for de fysiske butikker vil blive baseret på deres evne til at skabe værdi. Der er i udgangspunktet vanskeligt for butikkerne at konkurrere på faktorerne sortimentsdybde, grundet netbutikkernes "lange hale" og pris da netbutikkerne som regel har lavere omkostninger. Så hvad kan de fysiske butikker som netbutikkerne ikke kan? 


Aktiver sanserne

Der er i sagens natur mange relevante indsatsområder for at skabe værdi, som også fornemt diskuteres i før omtalte artikel, herunder kundeservice. Dét, jeg vil fokusere på her er...

Login to read the rest of the article


Ivan Hassinggard

Ivan er adjunkt hos Erhvervsakademi Kolding hvor han i fem år har beskæftiget sig med emner indenfor emnefelterne international markedsføring og SCM. Med sig i bagagen har han syv års erfaring fra Danske Bank-koncernen, hvor han udviklede og implementerede kommunikationsløsninger for koncernens danske og internationale brands i sin funktion som marketingkonsulent.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Simon Kirk Nissen likes this.

Mind Moving Music, Ejer, Simon Kirk Nissen writes:

Tak for et godt og meget relevant indlæg. Jeg er fuldstændig enig - kundeoplevelsen er en af de stor differentiator i forhold til nethandel. Du nævner selv lyd, som desværre er et lidt overset men meget kraftfuldt værktøj til at skabe en bedre kundeoplevelse. Og hvis man dykker lidt dybere i forskningen på området er der bevis for, at der kan være en hel del at hente på at sammensætte en god strategi for at bruge lyd og særligt musik i butikken. Til at påvirke kundeflow og opholdstid. Til at påvirke købsadfærd. Og til at påvirke tilknytningen af målgruppen til butikken. Der er et væld af knapper at skrue på. Men det kræver, at man tager sig tiden til at gøre det og prioriterer det. Hvis man gør det er der rigtigt meget at hente. Forskere på området er enige om, at en veleksekveret musikstrategi kan bidrage med typisk 10% meromsætning. Se evt. mere på www.mindmovingmusic.dk/blog

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More