
Rammeaftaler er ikke det offentlige salgs hellige gral
Man hører rigtig meget om dem. De nærmest sagnomspundne rammeaftaler. Mange virksomheder har den forestilling, at hvis bare de kommer med på en rammeaftale, så er de sikret et langt og lykkeligt liv på det offentlige marked. Men sådan er det ikke. Rammeaftaler er ikke det offentlige salgs hellige gral. Tværtimod.

- By: Claus Nordahl-Petersen
- Published: 30-01-2017
Rammeaftaler er kun en lille del af det offentlige marked
Det forholder sig på samme måde med rammeaftaler som med udbud. Kun en lille del af det offentlige marked er rent faktisk omfattet af dem.
Du er derfor ikke dømt ude, hvis du som virksomhed ikke er med på en rammeaftale. Der er stadig rige muligheder for at komme ind på det offentlige marked, og de virksomheder der er med i rammeaftalerne, kan heller ikke vide sig sikre på en vis omsætning.
Lav compliance
Rammeaftaler er en forhåndsgodkendelse, og giver din virksomhed mulighed for at byde ind på udvalgte opgaver - men du er ikke garanteret at de vil købe noget.
Du kan derfor ikke bare smække benene op på bordet og vente på at millionerne ruller ind på bankbogen. Den eneste fordel du har, er at du i tæt konkurrence med fire eller fem af dine konkurrenter kan byde ind på opgaven.
Så selv om du er med på en rammeaftale, skal du stadig arbejde benhårdt for at få handlen i hus.
Manden på gulvet ved ikke at der findes en rammeaftale
Men lad os alligevel sige, at du er med på en rammeaftale - og har det bedste produkt og den mest konkurrencedygtige pris af dine konkurrenter. Det kan dog være lige meget, hvis de ude i børnehaverne, skolerne, plejehjemmene osv. ikke køber ind på rammeaftalen.
Det kan selvfølgelig skyldes, at de i en travl dagligdag simpelthen ikke har overblik over, hvilke indkøbsaftaler man har indgået med hvilke virksomheder. Men det kan også skyldes, at man ikke har fokus på det ude i institutionerne.
Sjældent et fokus for institutionslederen
Hvis vi for eksempel tager lederen af den integrerede institution ”Grankoglen”, så har hun et budget, hvor 80 procent går til lønninger. Tilbage har hun 20 procent til indkøb, der skal dække vikarlønninger, den nye legeplads, ture osv. Hvis man antager at hun ...
Login to read the rest of the article
Claus Nordahl-Petersen
Claus Nordahl-Petersen var indehaver af en analysevirksomhed, før han, som medstifter af reklamebureauet Rubicon A/S, introducerede og udviklede begrebet ”B2G” (business to government). Han har igennem de sidste 20 år beskæftiget sig indgående med B2G - både som direktør for flere bureauer og private virksomheder.
Claus er cand. merc i afsætning, og i dag adm. direktør og indehaver af Institut for Business to Government. Han har udgivet bøgerne ”b2g - salg og markedsføring til det offentlige”, samt ”Det sikre vækstmarked - din virksomheds succes går gennem det offentlige”.