Insights on Marketing & Technology

Er du klædt på til at overleve fremtiden?

Udviklingen indenfor marketing accelerer i disse år. Og det, vi har uddannet os til gennem mange år, er allerede forældet. Det er ikke nok at have et fint uddannelsesdiplom i bagagen. Som medarbejdere og ledere skal vi arbejde meget mere med: Mindset, retning, skills. Hvis vi skal klædes på til ikke alene at overleve men også lykkes i fremtiden.

Henrik Stenmann
 • By: Henrik Stenmann
 • Published: 08-08-2016

3 grunde til at du oplever øger kompleksitet

For 10 år siden arbejdede jeg med AdWords, og der var faktisk ikke så mange valgmuligheder, når det kom til at lave en effektiv kampagne. Du købte dine søgeord, og så satte du en annonce op.

I dag skal du kunne skrue en overbevisende tekst sammen, du skal have indsigt i konverteringsoptimering, og vide hvordan du arbejder med landingssider. Du skal have større forretningsforståelse, og kan du lidt programmering og har teknisk forståelse, er det heller ikke af vejen. Kompleksiteten er i den grad steget - og AdWords er bare ét af de områder, hvor vi oplever dette.

I min optik er der især 3 grunde til, at du oplever øget kompleksitet indenfor markedsføring:

Flere tools - fra under 150 i 2011 til i dag næsten 4.000 ’officielle’ marketing tools.

Overflod af data - digitaliseringen giver os uendelige muligheder for at indsamle viden og data.

Flere kanaler - vi skal i dag kommunikere med kunderne på tværs af et utal af kanaler - og binde deres oplevelse sammen.

Der er derfor ikke noget at sige til, at tid i dag er den Hellige Gral for marketingfolk. For vi føler i den grad, vi mangler tid til at mestre alt det nye, der popper op med lysets hast.

Sebastian Nyboe, Adm. direktør for SEB Gruppen A/S og foredragsholder, mener, at jo mere komplekse opgaver bliver, desto dummere bliver vi til at forstå den holistiske del. Vi har simpelthen sværere ved at forstå sammenhængen.

Set i det lys, er jagten efter mere tid, måske ikke primært dér vi skal sætte ind. Erkend det: Du får aldrig tid nok - og du kan ikke engang effektivisere dig ud af din stigende arbejdsbyrde.

I hvert fald ikke alene. Og ikke uden at gøre dit forarbejde.

Eksplosion i tools. © Scott Brinker

Marketing er i dag en holdsport

En af de ting, der følger af, at vi har sværere ved at forstå sammenhængen, igen ifølge Sebastian Nyboe, er at generalister har sværere ved at forstå specialister. Når vi hver især arbejder os dybt ned i vores adskilte siloer, mister vi vores fælles sprog. Dermed er der også risiko for, at vi mister, lige præcis det der bør være vores fælles fokus: Kunden. Og så bliver det for alvor farligt.

Det bringer os tilbage til den første af de 3 ting, vi kontinuerligt skal arbejde med:

Mindset

Vi er i en brydningstid. Hvad enten vi kalder det digital transformation, disruption eller finder på andre fine ord, er få i tvivl om, at forandringen går stærkt lige nu.

Som leder giver det ikke mening at kigge mere end max. 2-4 år frem. Og opgaven for de ledere, der vil klæde deres virksomheder - og medarbejdere - på til at trives i fremtiden, er at arbejde med vores mindset

Væk med MUS - ind med 3 måneders mål

I IIH Nordic har vi droppet de årlige MUS samtaler og arbejder i stedet med 3 måneders mål. Vi har ugentlig feedback, fokus på træning og uddannelse, og har ansat to Top Students, Lars Horsbøl og Nicklas Brendborg, for at vi kan lære at lære.

Det er en lang og sej proces, og det kræver, at vi rykker os en lille smule hver dag.

Når vi forsøger at ændre vores eget - og medarbejderes mindset - er det selve kulturen vi piller ved, og det er svært at lave om på mange års indgroede vaner. Vi vil helst det samme, så slipper vi nemlig for at tænke.


Alle er afhængige af hinanden i fremtidens økosystem

Tager vi AdWords-eksemplet igen, er det svært at forestille sig én enkelt medarbejder med alle skills. Det kræver et helt hold af specialister - og måske endda en generalist til at samle trådene og sørge for, at alle holder fokus på kunden. Vi er dybt afhængige af, hvad folk rundt omkring os kan.

Dét kræver et mindset, hvor vi ikke er bange for at samarbejde med andre, og hvor vi kan rumme en stor grad af diversitet.

Du skal ikke kun give high five til de andre fra salg

Det er ikke nok, at du kan give high five til alle dine kollegaer fra salg, når I har fået en stor ordre. Du skal også kunne samarbejde med IT, marketing og folk fra administrationen. Ellers når I aldrig i mål.

Vi lavede fx et dashboard for en større kunde, der betød, at deres IT, salg, marketing og produkt managers, på baggrund af visualiseringen af data, fik en fælles forståelse for opgaverne og kunne løse virksomhedens udfordringer.

Fra enkeltmands KPI’er til team KPI’er

Men når vi i virksomhederne begynder at nedbryde siloer og arbejde i teams, stiller det igen nye krav til lederne. Giver det mening at måle den enkelte medarbejder på hans eller hendes egen indsats? Flere virksomheder bør i virkeligheden tænke i team KPI’er.

 •        Hvordan er kundetilfredsheden på projektet?
 •        Hvor meget trafik kommer der til websitet - og vigtigere, hvordan konverterer den, og hvad stiller vi op med de nye kunder bagefter?

Og det bringer mig i virkeligheden frem til den anden ting, vi skal arbejde med for at lykkes: Retning.

Sæt sejl og vis retning: Lige nu er fremtiden om 2-4 år (max!)

Med enorme krav til fremtidens medarbejdere, er der mindst lige så høje krav til fremtidens ledere.

Derfor ser vi nu et skift i ledelse, hvor vi som ledere ikke (længere) kan tro, at vi ved bedst.

For eksempel er den måde jeg arbejdede med AdWords på for mange år siden, ikke længere best practice. Så min opgave er i højere grad at skabe retning og rammer for medarbejderne - fremfor at prøve at diktere hvordan de skal løse opgaven.

Ledere skal sætte rammer, så alle kan performe

For hvis vi kræver af vores medarbejdere, at de skal håndtere stigende komplekse opgaver, navigere i et usikkert farvand med ugentlige ændringer og samtidig skal kunne begå sig i teams med andre, der dagligt udfordrer dem fagligt og socialt, kræver det at vi som ledere skaber faste rammer, der gør, at alle kan performe.

Det gør vi blandt andet ved at...

Login to read the rest of the article


Henrik Stenmann

Henrik er senior Partner hos IIH Nordic, hvor han har hjulpet virksomheder, som Danfoss, VELUX, Rockwool, Arla and Aller. Henrik er også Google Trainer og har delt sin viden omkring digital transformation and online marketing til fordrag i bl.a. London, San Francisco, Barcelona og Toronto.

 • Share on Facebook
 • Share on Twitter
 • Share on LinkedIn
 • share with friends
 • Share on Google+

Sofie hermansen and Jasmina Viso likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
 • Articles and talks
 • Free seminars and briefings
 • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More