Insights on Marketing & Technology

Moderne er ikke en game changer - det er license to operate

Den moderne marketingafdeling – hvad er det for en størrelse? Har en marketingafdeling ikke altid skullet være moderne, hvis moderne er det samme som at følge med tiden? Vi skal holde fokus på marketingafdelingens virke snarere end dens virkemidler.

Lotte Elkjær Flugt
  • By: Lotte Elkjær Flugt
  • Published: 16-09-2016

Hvad vil det sige at være moderne? Stiller vi os selv det rigtige spørgsmål, når vi forsøger at indkredse ’den moderne marketingafdeling’, og leder vi dermed efter det rigtige svar? De fleste af os anvender nok ordet moderne i betydningen, at noget er up to date, nyt, populært, trendsættende – og at den moderne marketingafdeling derfor skal være nytænkende og nyskabende, omstillingsparat, fremme i skoen og vaks ved havelågen. Det gælder om at være med på beatet, spotte, forfølge og udnytte de få øjeblikke, hvor vinduet for at være first  mover står på klem. Så er marketingafdelingen moderne.

Det kunne i hvert fald være den ene tolkning. Problemet er bare, at det, der er banebrydende og nytænkende i dag, er mainstream i morgen, og license to operate i overmorgen (fraregnet den del af nyskabelserne, som viste sig ikke at være levedygtige alligevel – hvor mange virksomheder er i dag aktive i fx Second Life?). Og problemet er, at vi risikerer at fokusere mere på marketingafdelingens virkemidler end dens virke – at midlet bliver målet (”vores virksomhed skal også have sin egen ø i Second Life, det boomer heeeeelt vildt!”) – mens kollegerne, der ikke er velsignet af at kunne forstå, hvad marketing handler om (!), ryster opgivende på hovedet ad ’dem ovre i marketing’ og ikke helt forstår, hvad de skal bruge os til…

Moderne med lidt længere tidshorisont

Så er der den anden betydning af moderne, hvor vi arbejder med en noget længere tidshorisont: nemlig at noget er karakteristisk for nutiden, at det er i overensstemmelse med samtidens krav. Med denne tolkning handler det altså om at vurdere, om marketingafdelingen er moderne i forhold til at være et produkt af sin tid og den kontekst, man sammenligner sig ind i. Vi surfer ikke rundt på hver enkelt krusning på havoverfladen, men er opmærksomme på den underliggende bølge, og hvor den bevæger sig hen. Og det kan vi vel egentlig godt blive enige om: at marketingafdelingen skal følge med tiden og operere i overensstemmelse med samtidens krav. Ellers er den out of business. Så at være moderne er ikke en game changer i sig selv – det er license to operate.


Moderne, mere moderne, mest moderne…

Hvordan finder vi så ud af, om marketingafdelingen er moderne, og lige i hælene: hvem der er mest moderne, underforstået mest succesfuld? Kan man svare på det spørgsmål? Hvad skal sammenligningsgrundlaget være for at vurdere, om en marketingafdeling er moderne eller ej, eller om den ene marketingafdeling er mere moderne end den anden? Skal man sammenligne på en række parametre inden for marketingdisciplinen? Nej, for parametrenes relevans og vigtighed varierer fra branche til branche, fra virksomhed til virksomhed.

Twitter, Instagram og direct mails – hot or not?

Så kan man sammenligne marketingafdelingerne inden for en given branche (og ja, her kommer så indvendingerne om, hvordan vi definerer en branche, men lad det være for nu…). Hvilken afdeling er så den mest moderne? Er den afdeling, der anvender Twitter og....

Login to read the rest of the articleLotte Elkjær Flugt

Lotte er seniorkonsulent hos marketing- og kommunikationsbureauet Gammelbys. Lotte har 20 års erfaring med marketing, kommunikation, PR og branding på strategisk, taktisk og operationelt niveau fra sine ansættelser hos blandt andet Mærsk Data, IBM og Systematic. Derudover har Lotte undervist og været vejleder for professionsbachelorstuderende i International Sales and Marketing på Aarhus Erhvervsakademi. 

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More