Insights on Marketing & Technology

Få kunderne tilbage i butikken med duftoplevelser

Hvordan dufter en møbelforretning, en tøjbutik, eller et varehus? Det spørger flere og flere butiksejere, marketing- og brand managers efterhånden sig selv. Kunderne er illoyale og handler i stigende omfang på nettet. Så hvad kan detailhandlen gøre for at skabe loyale og tilbagevendende kunder? De kan bringe alle sanserne i spil og skabe oplevelser med duft!

Jan Juul
  • By: Jan Juul
  • Published: 13-12-2016

Har du overvejet at bruge duft i din virksomhed? Hvis svaret er nej, bør du måske overveje det en ekstra gang - for det virker. Vidste du, at vi med 40% nøjagtighed kan genkalde noget, vi for fire måneder siden, men at vi med 60% nøjagtighed kan genkalde noget vi duftede for et år siden? Kunderne vil ganske enkelt huske deres ophold i butikken bedre, og det er der penge i. 

Prøv at lukke øjnene. Tænk på en nyslået græsplæne, regnvejr på varm asfalt, nybagt brød eller friskbrygget kaffe - du kan helt sikkert genkalde minder og følelser ud fra, hvordan det duftede.

På samme måde kan du påvirke dine kunder. De husker simpelthen deres ophold i butikken bedre. I andre tilfælde kan købsadfærden stimuleres, så eksempelvis en lækker duft af chokoladekage får mundvandet til at løbe, så vi også napper en muffin sammen med to-go-kaffen.

Så lad mig stille spørgsmålet - hvordan dufter dit brand?

Det er en spændende proces, at definere hvordan ens brand skal dufte. Typisk indleders processen med en god snak om hvad virksomheden står for og hvilke værdier brandet repræsenterer. Det kan tage afsæt i indretningen i butikken, farverne og den musik der spilles - er der noget i indretningen, materialer i butikken eller de varer som butikken sælger, som skal gå igen i duften?

Hvad dufter Bolia af?

Et eksempel er Bolia, som designer og udvikler deres møbelsortiment fra bunden. Derfor var det et naturligt ønske for Bolia at få en duft designet specielt til møbelkædens brand.

Bolia står for møbler produceret af naturlige råvarer i et enkelt, skandinavisk design med rene linjer. Det er, hvad vi har forsøgt at genskabe i duften, forklarer adm. direktør for Bolia, Lars Lyse Hansen. Det er altså ikke duften af læder, høvlspåner eller andet godt fra møbelverdenen, der skal gøre det rart for kunderne at tjekke Bolias varer ud. Men derimod en duft som er enkel, let, organisk og naturlig i kompositionen. Den bygger blandt andet på spor fra jasmin, hvide fresiaer og hvid moskus. Det er en diskret blomsterduft, der møder os ved indgangen til butikken, og igen når vi går ud.

Løsningen blev først implementeret i en enkelt butik for at prøve den nye duft af. Efter en succesfuld modtagelse er den nu i alle Bolias butikker. 

Nyvasket sengetøj

Et andet eksempel er den københavnske sengebutik Copenhagen Comfort Beds. Her var budgettet ikke til at udvikle sin egen signaturduft, men der findes også 100-vis af fantastiske standarddufte og én af dem var helt åbenlys; duften af nyvasket sengetøj.
Kunderne bemærkede straks, at noget havde ændret sig i sengeforretningen på Amagerbrogade. Det blev kommenteret af flere, at der ”da vist lige var lagt rent sengetøj på sengene”. Det er derfor en synlig tilfreds ejer Lotte Høi, som slår dørene op til en komplet sanseoplevelse i forretningen. Facaden blev i 2013 kåret til den flotteste på Amager, indenfor er der også kælet for detaljerne med helt ny indretning af butikken. Musikken flyder stille og roligt i baggrunden, og der er lidt snack til den søde tand. Og så dufter der af nyvasket sengetøj.


Duftesansen bliver overset af virksomhederne

Når man skal definere, hvad ens butik skal signalere, kan det være en fordel at bringe flere sanser i spil. I et studium foretaget af Millward Brown og Martin Lindstrøm bad de deltagerne sortere de fem sanser efter, hvor meget de betød for dem i en købssituation.

Synet er den kraftigste og mest betydningsfulde sans vi har. Måske lidt overraskende er duftesansen den næst mest betydningsfulde af vores sanser. Mange virksomheder overser imidlertid hvor effektivt de kan kommunikere med kunderne, hvis de også bringer duftesansen i spil.

Vi kan alle lukke øjnene og genkalde dufte fra barndomshjemmet, regnvejr på en varm sommerdag, nybagt brød hos bageren eller andre dufte, som vi forbinder med et særligt minde.
Altså vil dine kunder også kunne genkalde sig duften af din butik, efter de har forladt den. Det er interessant at have med i sine overvejelser, også fordi at lugten i butikken kan være utilsigtet dårlig. Det kan være toiletter, dårlig udluftning, fugt i kælder, gamle gulvtæpper, gardiner og lignende, der er med til at give en dårlig lugt, som kunderne fremover forbinder med din forretning.

Sensory branding refererer til en marketingtilgang som adresserer flere sanser. 83% af al kommerciel kommunikation appellerer til kun ...

Login to read the rest of the article


Jan Juul

Jan er direktør for NordicScent, dansk distributør af ScentAir, som er førende i verden indenfor kommercielle duftløsninger. ScentAir arbejder med globale brands som Karen Millen, Zara Home, Tommy Hilfiger, Jack & Jones, Heathrow lufthavn og mange flere. Hos NordicScent vil kompetente eksperter kunne guide dig til den helt rigtige duftløsning.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More