Insights on Marketing & Technology

Teknologien er flyttet ind i butikkerne

Digitaliseringen af retailbranchen har længe været på dagsordenen, og digital teknologi fylder mere og mere i vores liv, når vi handler. Det er en spændende udvikling, men det kan også være forvirrende at finde rundt i de trends og udviklingsmuligheder, der er.

Rebecca Friis Hjortegaard
  • By: Rebecca Friis Hjortegaard
  • Published: 25-10-2016

Data, IoT og mobil har stor effekt på de fysiske butikker, og det er svært at forudse, hvilke teknologier der for alvor vil slå igennem. Nogle af de ”sikre” bud som Beacon teknologi og AR (Augmented Reality), er ikke slået igennem i forventet grad; i hvert fald ikke endnu. Så i hvilken retning skal man gå, hvis man gerne vil investere i ny teknologi og forsøge at være et skridt foran alle andre? Hvilke trends vil have størst effekt (eller fortsætte med at have stor effekt) på retailbranchen fremadrettet? Nedenfor har vi samlet vores bud på, hvad der vil komme til at præge udviklingen.

Mobil betalinger

I Danmark er vi allerede langt med mobile betalingsløsninger, og mange steder kan vi betale med vores smartphone fremfor med vores dankort/kreditkort. Derudover har NFC (Near Field Communications) bl.a. gjort vores kreditkort kontaktløse, så de blot, op til en fastsat beløbsgrænse, skal scannes for at betale. Men vi skal stadig op til kassen for at kunne betale. Og stå i kø og vente. Og de få sekunder det sparer os at betale med smartphone eller scanne vores kort bliver hurtigt værdiløse, hvis vi har stået i kø bare 5 minutter for at få lov til at betale. 

Der er flere måder, hvorpå mobile betalinger fremadrettet vil præge udviklingen. For det første vil de fortsætte med at erstatte kontanter, kreditkort og loyalitetskort. Hvorfor er det, at man 90% af de gange man siger ja tak til et loyalitetsprogram får stukket et plastickort i hånden? Jo, det er billigere at producere et plastickort, men det vil tilføje umådeligt meget mere værdi, at have det i en app, som f.eks. Matas og mange andre butikker allerede gør. På den måde vil man som kunde altid have sit kort med, og som butik kan man interagere mere med sine kunder f.eks. via pushbeskeder. For det andet kan mobile betalinger på sigt helt erstatte den traditionelle kasse. F.eks. ved at man på restauranter kan betale ved bordet via en app, så man ikke behøver at vente på en ledig tjener, eller man kan checke ud via spejlet i prøverummet, når man har fundet det tøj, man gerne vil købe, eller man kan via en docking station i indkøbsvognen, scanne de varer man putter ned via telefonen og det samlede beløb trækkes derefter på dit tilknyttede kort. Jo længere man kan komme ift. at erstatte den fysiske kasse og den ofte uinteressante transaktionelle interaktion, jo flere ressourcer får man også frigivet til at yde personlig kundeservice, og på den måde tilføjes der mere værdi til selve indkøbsoplevelsen. 

Se hvordan Rebecca Minkoff har sat en ny standard for den digitale oplevelse i butikken.

Se hvordan man kan bruge NFC teknologi til at shoppe med

Integration mellem offline og online

En undersøgelse foretaget af Mastercard i 2015 viser, at otte ud af ti bruger en computer, smartphone, tablet eller in-store teknologi, når de handler. Og kunderne forventer, at de kan bevæge sig ubesværet mellem kanaler og have adgang til alle relevante oplysninger på ethvert tidspunkt og sted. De fleste retailbutikker af en vis størrelse har efterhånden ganske veludviklede hjemmesider med produkt information, varekatalog, anmeldelser, lagerstatus osv. Der er imidlertid mange, som endnu ikke har fundet en måde, hvorpå de kan bringe dette indhold i spil til kunder i butikken. For at sammenligne priser, tjekke tilgængelighed, anmeldelser og produkt info skal du typisk logge på den mobile hjemmeside eller finde en ekspedient. At forbinde offline og online er et område, som for mange vil være nemmere at tilgå end nogle af de andre mere avancerede teknologier, men effekten kan være lige så stor, hvis ikke større.


Dog er det ikke nødvendigvis den gyldne løsning at udvikle en app - af den simple årsag, at kunderne ikke downloader den! Derfor vil det være hensigtsmæssigt at skele til ikke-app baserede løsninger, hvis man ønsker at tilføje værdi ved at forbinde online og offline. I et marked som bevæger sig i retning af ”instant consumption” forudses der kraftig vækst i ”buttons”; små anordninger som kun har én funktion, nemlig at genbestille det produkt, som de er tilknyttet. Mangler du toiletpapir? Så tryk på Amazon’s Dash button og få det leveret!

 

Single Customer View og personliggørelse

For at kunne konkurrere med stigende online salg skal de fysiske butikker tilbyde noget som giver ægte værdi - noget som en skærm aldrig vil kunne matche; god og nærværende kundeservice. Oplevelsen af en dygtig, veluddannet og entusiastisk medarbejder rækker langt ift. at foranledige et egentligt salg.

Med wi-fi i butikkerne, mobil betalinger, online loyalitetskort, RFID-teknologi, digitale kvitteringer osv. bliver det muligt at opnå langt mere detaljeret viden om kunden - også i butikken. Et ”Single Customer View” på tværs af salg og marketing kanaler vil give det enkelte brand/den enkelte butik en helt ny mulighed for at...

Login to read the rest of the article


Rebecca Friis Hjortegaard

Rebecca er senior management konsulent hos Implement Consulting Group og arbejder bl.a. med branding og kommunikation. Derudover har Rebecca undervist på Copenhagen Business School i branding og skrevet flere artikler omkring place branding.


Martin Lyngaa Simonsen

Martin er partner hos Implement Consulting Group og har 12 års erfaring i at arbejde med retail, strategi, FMCG og digitalisering. Martin har speciale i at arbejde med omni-commerce på tværs af de fysiske og digitale kanaler og har udgivet adskillige artikler omkring de strategiske valg, der er nødvendige for at skabe en succesful kommerciel platform.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Thomas Vasehus likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More