Insights on Marketing & Technology

Digitalisering er ikke et mål – det er et middel

Vi bruger lige nu rigtigt mange kræfter og penge på digitalisering af forretning og markedsføring – men bruger vi dem rigtigt? Griber vi de basale og umiddelbart helt banale HV-spørgsmål forkert an i arbejdet med digitalisering, så fejler vi. Det sker, når vi starter med ’Hvad’, efterrationaliserer et ’Hvorfor’ og springer ’Hvordan’ helt over. Hvad er nøglen til en effektiv udnyttelse af investeringerne i digitalisering egentlig?

Jes Rørbech
 • By: Jes Rørbech
 • Published: 10-04-2017

Fra mit samarbejde med en lang række virksomheder om digitalisering af deres markedsrettede aktiviteter og processer er der en klar trend i hvad der skal til for at lykkes – og besvarer vi de tre helt basale spørgsmål i den rigtige rækkefølge er vi godt på vej til at lykkes:

Hvorfor, Hvad & Hvordan

Begynd med ’Hvorfor’ – det spørgsmål som i min optik er det klart vigtigste, men alligevel ofte glider i baggrunden, når digitaliseringsrusen får tag i os.

Hvorfor?

Digitalisering er ikke et mål i sig selv – det er et middel til at opnå højere mål for virksomheden.

Samtidig er digitalisering en gennemgribende forandring af den verden vi lever i, som ændrer vores liv og adfærd som forbrugere. Den forandring og kraft skal vi som marketingledere adressere og udnytte. Det er et krav; og vi skal handle meget effektivt for at vinde.

Nøglen til succes er, at have godt styr på vores ’Hvorfor’? – ’The Big WHY’!  Det vil konkret sige; at aftale de forretnings- og marketingmæssige målsætninger vi vil fremme med digitalisering.

Derfra er udfordringen, at holde fast og styre konsekvent efter den målsætning og strategi, som besluttes. Det gælder overordnet og videre ned i de enkelte aktiviteter, som vi vælger at give prioritet.

I min optik er Marketings nøglerolle, at få virksomhedens strategiske- og kommercielle mål og de kundevendte aktiviteter til at hænge sammen. At imødekomme kundens behov og forventninger på sin kunderejse, således at man vinder kunden, og videre frem udvikler kundens køb og loyalitet.

Svaret på ’Hvorfor’ digitalisering? er med andre ord, at virksomhedens digitalisering kan drive og understøtte effektivitet, kundeorientering – og hjælpe os med at adressere kundens rejse og behov i forhold til en god kundeoplevelse. På den måde er digitalisering nøglen til at realisere virksomhedens strategiske- og kommercielle mål.

Prøvestenen for den digitale strategi såvel som de enkelte marketingaktiviteter og programmer er derfor: Bidrager det til effektivitet, kundeorientering og kundeoplevelsen – ja eller nej?


Hvad?

Når vi først har styr på vores ’Hvorfor’ digitalisering, er det herefter ikke et spørgsmål ’om’ vi skal digitalisere – men udelukkende at besvare: Hvad og Hvordan, for bedst at realisere strategi og mål.

Når Marketings rolle er at vinde- og udvikle kundens forretning og loyalitet, bliver det klart at... 

Login to read the rest of the article


Jes Rørbech

Jes arbejder dedikeret med at hjælpe virksomheder med at omsætte strategi til effektiv praksis og skabe størst mulig sammenhæng mellem opnåelse af virksomhedens kommercielle mål og marketingarbejdet. Med MOMENTO consulting a/s som afsæt hjælper Jes virksomheder med at optimere marketingorganisationens værdiskabelse, organisation og ledelse. Senest har Jes udviklet og introduceret Momentum forløbet, hvor flere virksomheder deltager på samme forløb og samarbejder om deres respektive optimering. Referencer omfatter: Arla, Designa, DSV, Grundfos, LEGO, Momondo, Novo Nordisk Pharmatech, Oticon, TDC og TOP-TOY m.fl.

 • Share on Facebook
 • Share on Twitter
 • Share on LinkedIn
 • share with friends
 • Share on Google+

Jes Røhbech likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
 • Articles and talks
 • Free seminars and briefings
 • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More