Insights on Marketing & Technology

Fra Mobile First til Platform First

Da Luke Wroblewski i 2009 udgav artiklen ”Mobile First” (bogen kom i 2011), blev titlen meget hurtigt et mantra inden for webudvikling. Ikke mindst i forhold til responsivt webdesign, der på det tidspunkt var en ny og meget anderledes måde at tænke webudvikling på. Hidtil havde der kun været desktoppen at tage hensyn til - men det stod klart, at den model stod over for sin snarlige død.

  • By: Morten Eskildsen
  • Published: 18-01-2017

”Mobile First” gav utrolig god mening i forhold til den eksplosive udbredelse af stadig bedre og større smartphones, voksende mobil båndbredde, og udviklingen af mobil-apps med høj brugsfrekvens såsom Messenger, Facebook og Netflix. Samlet set skete der et voldsomt skred i vores adfærd i retning af mobilen. Den naturlige konsekvens var, at den mobile brugeroplevelse pludselig blev en ny og vigtig konkurrenceparameter, man var nødt til at forholde sig til.

Mobile First er Old News

Sådan er det ikke helt længere. Mobile First er allerede old news. De fleste Google-søgninger sker på mobilen, 90% af Facebooks daglige brugere bruger deres mobil, og websites inden for specielt medier og underholdning ligger generelt med en andel af mobilbrugere på 60% og opefter. Med andre ord: ”Mobile is no longer winning, it has already won”, som Googles Eric Schmidt har formuleret det.

Langt de fleste har i dag indset nødvendigheden af at optimere deres sites og services til mobile interfaces, og rigtig mange har haft store succeser med at relancere responsive løsninger, der optimerer den mobile brugeroplevelse. Så langt, så godt.

Det paradoksale er, at der i takt med udbredelsen af ”Mobile First” perspektivet er opstået nogle nye udfordringer for inden for specielt user experience delen, som jeg tror, der vil komme mere fokus på i de kommende år. På samme måde som en ”Desktop First” tilgang til responsiv webudvikling er åbenlyst forkert, kan man argumentere for, at ”Mobile First” tilgangen har nogle af de samme udfordringer - blot med modsat fortegn.

Mobile First må ikke blive Mobile Only

Den grundlæggende faldgrube ved Mobile First perspektivet er, at man i sin iver efter at tilgodese mobilbrugerne risikerer at skabe en ringere oplevelse på andre platforme, ikke mindst desktopversionen. Med Jakob Nielsens ord, så må Mobile First ikke blive til Mobile Only, fordi man så risikerer at forringe brugeroplevelsen for desktop-brugere - og så er man på en måde lige vidt.

Man kan spørge sig selv, hvad problemet egentligt er, når statistikken entydigt viser en klar vækst i brugen af mobilen? Hertil er svaret, at mange websites stadig har en stor andel af desktopbrugere, ikke mindst fordi en stor del af browseraktiviteterne kommer fra arbejds- og studiecomputere. Det ses for eksempel meget tydeligt i statistikkerne for B2B websites, hvor andelen af desktopbrugere ofte ligger over 60 procent. Spørgsmålet er, hvor god mening Mobile First tilgangen giver for dem?


Hvad er problemet?

Et af de mest veldokumenterede problemer ved Mobile First tilgangen er burger-menuen, som efterhånden er blevet et standardikon i mobilløsninger - og i stigende grad også bliver brugt til tablet- og desktopløsninger. Burger-ikonet løser på den ene side problemet med at vise desktoppens menuer i et ensartet og minimalistisk designudtryk. På den anden side skaber det nye problemer for desktop-brugerne, der må finde sig i en ringere brugeroplevelse.

For det første er der en del, der ikke forstår betydningen af ikonet (nogle undersøgelser viser, at klikraten stiger op til 20% ved at ændre burger-ikonet til ”Menu”). For det andet er det åbenlyst sværere at opdage sitets indhold, når det er skjult. Og for det tredje dels kræver det langt flere (unødvendige) klik at navigere rundt på sitet - i særlig grad når man sidder på en stor skærm.

Isbjergs-sites

Et andet problem ved Mobile First perspektivet er de halvtomme og meget lange sider, der plager mange websites. Ofte er der tale om standardtemplates, som er bygget op af større eller mindre blokke (i Windows metrodesign stilen). Blokkene er i udgangspunktet udviklet til touch-baseret interaktion og fungerer som regel godt i apps og mobilbrowsere.

Til gengæld fungerer de mindre godt, når de ... 

Login to read the rest of the article


Morten Eskildsen

Morten, som er digital direktør hos Zupa, har arbejdet med digitale løsninger i mere end 15 år med fokus på user experience, digital strategi og datadrevet marketing.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Rine Søgaard and Lene Semberlund likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More