Insights on Marketing & Technology

Hvad Mobile First vil betyde for SEO i 2017

I dag lever vi i en mobile first verden. For mange af os betyder det, at vores mobiltelefon er blevet en stor del af vores daglige rutine. Lige fra at sætte vores alarm før vi går i seng til at tjekke dagens nyheder, mails, lokalisere en butik og så videre. Særligt søgemaskinerne har igennem de seneste år mærket meget til denne trend, hvor mobil-søgninger i dag har overhalet desktop-søgninger. For website-ejere har det resulteret i, at langt flere brugere tilgår deres sider fra mobile enheder.

Jesper Damtoft
  • By: Jesper Damtoft
  • Published: 06-02-2017

Vi lever altså i en mobile first verden, og det er vi nød til at indstille os på, uanset om vi driver en onlineforretning, arbejder med SEO eller noget helt tredje. Men hvad vil mobile first egentligt betyde, for dig der arbejder med SEO i 2017? Her er vi først nød til at forstå, hvordan søgemaskiner som Google i skrivende stund er ved at tilpasse sig denne forandring af vores brugeradfærd. Afslutningsvis giver jeg dig nogle konkrete SEO-tips til, hvordan du skal optimere til mobile first i 2017.

Google skifter til et Mobile First indeks

Når en bruger søger på Google fra en telefon eller iPad, kigger algoritmerne ofte på desktop-versionen for at bedømme dens relevans i forhold til brugerens søgeforespørgsel. Særligt dette har igennem den seneste tid forringet kvaliteten af Googles søgeresultater, da indholdet på mobil-sider ofte er begrænset sammenlignet med desktop-sider. For at gøre resultaterne mere brugbare vil Google derfor fremover evaluere og rangere deres søgeresultater ud fra mobil-sider.
Hvor vi i SEO-branchen i mange år har talt om et desktop-first indeks, bevæger vi os altså nu over i et mobile first indeks! 

Googles mobile first indeks testes i øjeblikket internt med en forventet lancering senere på året. Det er altså nu, at du skal i gang med at løse de problemer, som du måtte have på dit website. Brugere på mobile enheder skal i højere grad tænkes ind, i alt fra udvikling til markedsføring og kommunikation. Men hvad er det præcis du skal kigge efter, når det kommer til mobile first og SEO i 2017? Det ser vi på nu.


7 SEO-tips der forberede dit website på Mobile First 

Mobile first kræver en ny tilgang til planlægning, UX design og udvikling, der sætter mobile enheder på forkant fra strategi til implementering.

1. Gør dine sider mobilvenlige

Det første du bør teste er, om dine websider lever op til Googles krav for mobilvenlighed. Google har udviklet et værktøj til dette formål, som du finder her.

  

Værktøjet tester på sideniveau og blandt andet på, om der er blokerede ressourcer, om viewport er konfigureret, om din skriftstørrelse er for lille til mobile enheder og om trykbare elementer ligger for tæt. Hvis ikke du har et mobilt eller responsivt site, så vil jeg på det kraftigste anbefale at implementere dette, før Google ruller deres mobil-first indeks ud, hvor alle sider fremover vil blive crawlet og indekset igennem Googles mobile user-agent. 

2. Strukturer dit indhold bedre på mobile enheder

Udover at dit layout skal præsentere sig optimalt på tværs af mobile enheder, så bør du også sikre, at dit indhold følger med. Mange mobil-sider er i dag meget lettere på indhold sammenlignet med desktop-sider, hvilket udgør et stort problem. Det kan f.eks. være artikler som er kortet gevaldigt ned af hensyn til brugeroplevelsen. Uheldigt nok betyder dette også, at vigtige søgeord ryger med ud på mobil-siden, og dermed ender med at koste synlighed, trafik og salg.

I stedet for at differentiere indholdet på dit desktop- og mobilsite, så bør du hellere fokusere på at strukturere det, så det præsenterer sig optimalt uanset, hvilken enhed det ses på. Her kan såkaldte Accordions, ”fold-ud” eller ”tabbed indhold” være en mulighed. Google har førhen de-evalueret eller reduceret værdien af indhold i ”skjulte” bokse. Dette vil dog ikke være tilfældet i en mobile first verden, hvor indhold der skjules af hensyn til brugeroplevelsen, bør bibeholde fuld værdi.

3. Prioriter Lokal SEO højere

En af fordelene ved mobile søgninger er, at søgemaskinerne kan identificere, hvor du befinder dig rent geografisk. Det betyder blandt andet, at søgeresultaterne kan filtreres ud fra din fysiske lokation. Samtidig viser markedsundersøgelser fra Google at 50% af forbrugere, der søger en lokal butik fra deres telefon ender med at besøge butikken den samme dag. Det giver altså rigtig god mening at optimere til de lokale søgeresultater, særligt hvis du har en lokal målgruppe. 

Lokal SEO involverer flere discipliner. Blandt andet skal du sikre, at din virksomhed har en Google My Business side, og at du bruger dit NAP (navn, adresse og telefonnummer) konsekvent både on- og offsite. Derudover skal du arbejde på at opnå lokale anmeldelser, være aktiv i dit lokale søgesegment, optimere dine sider mod lokale on-page SEO faktorer og meget mere. Da Lokal SEO i sig selv er en ret omfattende disciplin, kan jeg ikke gå i dybden med samtlige faktorer i denne artikel.

4. Udnyt AMP - Accelerated Mobile Pages

AMP er en måde at bygge websider, der hentes langt hurtigere på mobile enheder. Med AMP-sider kan du i gennemsnit forbedre dine siders responstid med fire gange på mobile enheder, og siderne bruger typisk otte gange færre data end traditionelle mobiloptimerede sider. Google har integreret AMP i deres søgeresultater, og teknologien er en god måde at sætte mere fart på dine mobilsider.

Selvom AMP ikke direkte er en ranking faktor, så påvirker teknologien alligevel andre faktorer, der har indflydelse på sidernes ranking. Her taler jeg blandt andet om hastighed, men faktisk kan du også øge dine siders ...

Login to read the rest of the article


Jesper Damtoft

Jesper er SEO ekspert og partner i bureauet Citona i Aarhus. Han blogger om emner indenfor SEO, Linkbuilding og har mere end 10 års erfaring med strategisk og praktisk søgemaskineoptimering.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Rine Søgaard likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More