Insights on Marketing & Technology

10 måder til at måle på din PR-indsats

Hvordan måler man egentlig på relationer, omdømme og selve PR-arbejdet? Det spørgsmål popper ofte op, når presse er en vigtig kanal i virksomheden. Og ja, det kan virke som en umulig opgave at måle på noget, man ikke har konkrete tal på i forhold til salg. Samtidig er det guld værd at indsamle data og gøre det endnu bedre næste gang. Men det ved du godt allerede, ik’?

Eric Ziengs
  • By: Eric Ziengs
  • Published: 20-02-2017

Ved du, hvordan du giver journalisterne det bedste PR-materiale? Ved du om dit hårde arbejde bærer frugt - eller om der er plads til forbedringer?

Jeg giver dig her 10 måder, du kan bruge til at måle på dit arbejde med PR. Sammen med din vurdering af, hvad der giver mening for din virksomhed, er du med de 10 punkter godt på vej til at sætte ambitiøse, men realistiske mål for din presseindsats.

Og husk nu: En enkelt måling kan ikke stå alene! Vil du vide, om du har succes med pressearbejdet, er du nødt til at kombinere forskellige måleparametre - også uden for PR 

1. Klip: Tæl antallet af gange, din virksomhed bliver omtalt i pressen

Der findes mange services derude, der tilbyder medieovervågning mod betaling, f.eks. Infomedia.dk og Overskrift.dk. De er et must, hvis du ønsker et præcist overblik over, hvor og hvornår dine kampagner giver pote og fører til omtale af virksomheden. Du kan fx fordele dem pr måned, eller pr produkt- eller talpersonsomtale. 

Leder du efter et par gratis løsninger til medieovervågning, så opsæt Google Alerts eller gør brug af de gratis værktøjer hos Talkwalker.com. De er dog ikke så effektive som dem, du betaler for. Men begynd med dem, hvis du arbejder med presse i en lille virksomhed. 

2. Mål dine kampagners bruttodækning

Mål på dit PR-arbejdes bruttodækning. Det er et lidt fjollet tal, men her kigger man på, hvor mange personer, der potentielt kan have set dit PR-resultat i f.eks. TV, avis, online og radio. Den samme person kan altså blive eksponeret flere gange. Man lægger simpelthen læsertallet sammen på tværs af alle dine “klip”, så du får et milliontal. 

Kig ikke for meget på dette tal. Du kan bedst bruge det til at se en tendens - går det op eller ned.

3. Mål omtalens annonceværdi eller PR-score

Med annonceværdi menes der, hvor meget en omtale fylder i et medie gange den pris en annonce på samme størrelse koster i det pågældende medie. Derefter gange den værdi med en PR-værdi på 2-3-4-5, alt efter, hvor desperat du eller dit bureau er. Det er så det, din virksomheds omtale skulle være værd.

At måle på annonceværdi er omdiskuteret. Mange bureauer bruger metoden for at få deres resultater til at lyde mere værd. Som du måske fornemmer, giver jeg ikke meget for denne måling! Men mange bruger den stadig, så du skulle introduceres for den, så du kan fravælge den.


4.  Tjek eksterne links, trafik til din virksomheds hjemmeside og konverteringer

Når du scorer en omtale af din virksomhed på nettet, betyder det ofte også et link til hjemmesiden. Tæl derfor antal links til virksomhedens hjemmeside og sæt evt. mål op for disse.

Gå videre derfra og kig på, hvor der linkes fra. Jo højere domæne autoritet på den hjemmeside, der linker til dig - jo bedre. Ja, du skal som PR-person forstå SEO (som jeg skrev om sidste år). 

Du kommer ikke uden om linkbuilding! Eksempler på hjemmesider, der er gode at få links fra er dr.dk, jyllands-posten.dk og offentlige sider såsom kommuner og skoler. 

Når dine links bliver klikket på hos medierne, er det lig med trafik til din hjemmeside. Så derfor skal du også måle på trafik til din virksomheds hjemmeside som en del af dit arbejde med PR. Ser du en stigning til specifikke sider på din hjemmeside efter din presseindsats? Ja? Det er alle de søde folk, der læser omtalen af din virksomhed og vil vide mere! Kig på referral-trafikken i Google Analytics. Du måler simpelthen på antallet af sessions leveret fra mediet.

Du bør også måle på din presseindsats ved at undersøge, om antallet af konverteringer på virksomhedens hjemmeside er steget efter en PR-kampagne. Mål her på, hvor stor stigningen af konverteringer har været i forhold til den trafik, der er kommet ind på hjemmesiden som følge af f.eks. en presseomtale.

Og nej, jeg taler ikke kun om konverteringer i form af salg på hjemmesiden. Tjek også om der er kommet flere tilmeldinger til nyhedsbrevet eller flere downloads af en rapport. Konverteringerne afhænger af, hvor i salgstragten, din målgruppe befinder sig - og ikke mindst hvad din virksomhed tilbyder. 

5. Lav en kvalificeret måling af omtalen

Når din virksomhed får en omtale, bør du måle på kvaliteten af...

Login to read the rest of the article


Eric Ziengs

Eric har arbejdet på to PR-bureauer, mens han i dag sidder i Bolius - Boligejernes Videncenter, der ikke sælger produkter. Eric driver også sin egen konsulentvirksomhed Nochmal. Det betyder, at han ser på PR fra rigtig mange vinkler!

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Rine Søgaard likes this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More