Insights on Marketing & Technology

Hvem har ansvaret for formidlingen af virksomhedens identitet?

I mange år har det været marketing-, kommunikations- og HR-chefernes ansvar at styre og kontrollere, hvordan virksomhedens identitet og værdier blev udtrykt eksternt. I takt med medarbejdernes og kundernes øgede brug af sociale medier bliver ledere inden for marketing, kommunikation og HR kraftigt udfordret på deres roller og ansvar.

Birgitte Alstrøm
  • By: Birgitte Alstrøm
  • Published: 18-09-2017

Kan en afdeling overhovedet have ansvaret for den eksterne kommunikation af virksomhedens identitet og værdier?

Ikke det fulde ansvar. Marketing-, kommunikations- og HR-afdelingerne kan udtrykke noget i de officielle kanaler, som de administrerer. Men i de øvrige kanaler kan de kun stille træning, sparring og systemer til rådighed for ledere og medarbejdere.

I virkeligheden er virksomhedens identitet og værdier summen af det medarbejderne, kunderne og jobansøgerne tænker og fortæller efter deres oplevelse med f.eks. lederen, medarbejderen, websitet eller butikken. Hvad fortæller jobansøgeren til sine kammerater i sportsklubben efter han har sendt sin jobansøgning via en tung online registreringsproces? Eller hvad fortæller medarbejderen til sine venner lige efter han har oplevet sin leder håndtere en konflikt mellem to kollegaer?

Din virksomheds identitet og værdier er en levende organisme, som udfolder sig hver evig eneste dag, når et menneske er i kontakt med et af virksomhedens mange kontaktpunkter. På den måde er alle ledere og medarbejdere ansvarlige for, hvilken identitet omgivelserne tillægger virksomheden.

Værdierne skrevet i Powerpoint præsentationen, på plakaten eller på websitet tjener kun som en ledestjerne for virksomhedens medarbejdere og ledere. De skrevne ord har først virkelig bestået testen, når f.eks. en kunde eller jobansøger videreformidler de skrevne værdier i sin genfortælling af sin oplevelse med en ansat. 


Er der så noget, som har ændret sig?

Ja! Både virksomhedens medarbejdere, ledere, kunder, leverandører og jobansøgere bruger i dag deres private social media profiler til at fortælle om deres oplevelser med virksomheden. Disse historier er altid blevet fortalt om virksomheden. Historierne er bare flyttet f.eks. fra middagsbordet blandt de nærmeste venner til nu at være ude til offentligt skue. Så gennemsigtigheden er blevet langt større.

Desuden blev 2017 året, hvor Edelman Trust Barometer for første gang viste, at medarbejderne nu opfattes som de mest troværdige til at kommunikere på vegne af virksomheden.

Kilde: Edelman, 2017 Edelman TRUST BAROMETER

Den polerede overflade, som marketing, kommunikation og HR altså kan udtrykke om virksomheden i de officielle kanaler, er derfor faldet drastisk i troværdighed hos modtagerne.

Derfor er jeres medarbejdere blevet en endnu vigtigere kommunikationskanal. Hvad skal der til, for at jeres medarbejdere deler deres...

Login to read the rest of the article

Birgitte Alstrøm


Birgitte, ledelsesrådgiver hos Lederne, har mange års erfaring som leder af digitale udviklingsafdelinger og -projekter. Hun arbejder i dag som ledelsesrådgiver, underviser og foredragsholder for ledere og selvstændige indenfor bl.a. ledelse af digital transformation, business modeling, employee advocacy og personlig branding. Hun er medlem af bestyrelsen for International Association of Facilitators i Danmark og co-creator på bogen “Business Models for Teams”.

Birgitte Alstrøm

Follow me on Twitter http://twitter.com/birgittealstrom and LinkedIn http://dk.linkedin.com/in/birgittealstrom

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More