Insights on Marketing & Technology

Drop Facebook - her er styrken ved de andre sociale medier

Når der bliver talt om sociale medier i den danske kommunikationsbranche, tænker mange Facebook som det første. Det er en helt naturlig reaktion, når nu 64% af danskerne bruger det hver dag. Men i vores iver for at ramme de rette mennesker med vores budskaber, skal vi huske, at der er en flodbølge af andre sociale medier med hver sit fokus og hver sine styrker, som Facebook ikke besidder. Herunder vil jeg derfor gå i dybden med et par af dem.

  • By: Lars Aaes
  • Published: 23-10-2017

Politisk indflydelse på Borgens intranet (Twitter)

Der er en grund til at Twitter bliver kaldt Borgens intranet. Twitter er i Danmark fyldt med politikere, journalister og kommunikationsfolk (blandet med sportsentusiaster). Det er samtidig en platform, hvor kun 5% af danskerne er dagligt aktive. Det vil sige, at der er meget kort vej mellem dig og en af landets ledende politikere.

Twitters meget åbne platform gør, at du ikke ‘skal være venner’ med statsministeren og hans kolleger, før du kan skrive direkte til dem. Og det åbner døre for den dedikerede skare af meningsdannere, der huserer på platformen. Så hvis dit formål er, at få rykket politisk magt kan Twitter være et rigtig godt sted at starte.

Et godt eksempel er Landbrug & Fødevarer, der bruger deres Twitter-profil til både at tale til deres medlemmer, men også til de magthavere der kan ændre noget på deres mærkesager:

En anden faktor, hvor Twitter i lang tid har været kongen, har været på live-dækning. Twitters feed kører (for det meste) i realtid og egner sig derfor godt til ‘live-tweets’, hvor man kan dække et foredrag eller en fodboldkamp i det sekund, der sker noget interessant. Facebook og Instagram er dog begge ved at bevæge sig ind på det territorium med muligheden for live-udsendelser og live-dækning af sport, så Twitters førerposition kan blive udvandet i fremtiden.

En af ulemperne ved Twitter er, at platformen driver meget lidt trafik her i lille Danmark. Sammenlignet med større platforme som Facebook, er det min erfaring, at Twitter ikke genererer en brøkdel af trafikken. Medmindre at du er et globalt brand. Vi skal ikke længere end til England, før Twitter har over 16.4 millioner brugere og er langt mere folkeligt. Vi ser endda, at store amerikanske medier som Buzzfeed har Twitter som en af deres hovedtrafikkilder, når det kommer til sociale medier. Så hvis du sidder i en verdensomspændende virksomhed, kan der være uudnyttet potentiale her.

Hvor mange danskere er dagligt på Twitter? 5%.

Hvorfor skal du være på Twitter? Der er kort vej til magtfulde personer, og det er godt til live.


Bloggerbilleder og influencers (Instagram)

Instagram er det næststørste sociale medie i Danmark, hvis man måler på antal brugere, og det er samtidig den platform, hvor vi ser absolut højest engagement blandt brugerne. Analyseinstituttet Forrester målte tilbage i 2014 at 4,21% af brugerne på Instagram interagerede med indholdet - sammenlignet med Facebooks 0,07% og Twitters 0,03%. Så hvis du er interesseret i, at engagere dine kunder, så er Instagram en vældig favorabel platform.

Generelt er Instagram meget visuelt båret, og det kan gøre det svært at skabe trafik til websites. Efter platformen er blevet købt af Facebook, kommer der flere og flere tiltag til, for at advertisere kan skabe mere webtrafik, men platformens styrke ligger klart i det visuelle.
Det betyder, at Instagram er perfekt til brand awareness, hvilket også er grunden til, at vi ser bloggere og influencers have hundredtusindvis af følgere på platformen. For selv om det er svært at skabe store mængde trafik, kan Instagram sagtens bruges til salg.

Søstrene Grene er et godt eksempel på en virksomhed, som bruger deres Instagram som et digitalt varekatalog, hvor brugerne får inspiration til, hvad de skal ned i butikken og købe. Søstrene Grene har ingen webshop, men blandt andet på grund af de sociale medier, står folk i kø for at købe deres nyeste kollektioner, når de lanceres.


Lige præcis inspirationen er en klar styrke ved Instagram. Vi ser flere og flere brugere benytte Instagram til at finde ud af, hvilken restaurant de skal besøge på baggrund af billederne af maden, eller hvilken rejsedestination de skal booke til næste sommerferie på grund af billederne fra hotellet eller turistattraktionen.
Det er også her influencers har set deres hul i markedet. Hvis du vil inspirere folk til en handling, så er den personlige kommunikation et stærkt værktøj, og på Instagram deler bloggere og influencers flittigt ud af deres dagligdag med smukke billeder og vilde oplevelser. På den måde kan de påvirke deres følgerskare til at tage et valg frem for et andet - og det er virksomhederne begyndt at få øjnene op for.
Det betyder også, at der er relativt stor konkurrence om brugernes opmærksomhed på platformen, og det kan være hårdt at trænge igennem. Men her er brugen af hashtags en vigtig brik på Instagram. På Instagram fungerer hashtags mest som en form for deklaration af, hvad for en kategori af indhold man slår op. På den måde kan bruger nemmere finde indhold inden for emner, som de er interesserede i. Det skal derfor bruges strategisk, hvis man vælger at gå på Instagram.

Instagram er også et af de sociale medier, der har godt fat i den yngre målgruppe. I Danmark ser vi blandt andet DRs børnekanaler have stor succes på platformen. Men det er også værd at nævne, at den yngre målgruppe bliver mere og mere ...

Login to read the rest of the article


Lars Aaes

Lars er specialist i digital markedsføring og sociale medier. Han er projektleder for sociale medier i DR Markedsføring og har før arbejdet i både DR Presse & kommunikation og TV2 Nyhederne.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More