Insights on Marketing & Technology

3 Influencer Marketing trends du skal holde øje med i 2018

Lakserytteren, Alexander Husum, Astrid Olsen, Rasmus Brohave og mange, mange flere. Kender du dem? Hvis ikke, skal du måske til at indstille sigtekornet på den efterhånden knap så nye klasse af kendisser. Influencer Marketing som begreb, er ofte blevet misforstået i store dele af branchen, men hvis det forstås- og eksekveres rigtigt, kan det være et uhyre effektivt greb i de fleste virksomheders marketing mix.

David Ledstrup
  • By: David Ledstrup
  • Published: 01-12-2017

Lad mig være ærlig. Ordet influencers er ikke et ord der bruges af ret mange andre end fagfolk, der typisk er en smule ældre og ikke helt opdateret på den nyeste ungdomsdille… indrømmet - undertegnet ofte inkluderet. Derudover, er det et af de mange ord vi har stjålet fra det engelske sprog, og ’danskificerer’ ved at bøje det på alle mulige mærkelige måder - i stedet for at finde et passende dansk udtryk. Men nuvel (sagde den gamle mand), lad os fortsætte med det for forståelsens skyld.

Hvis du spørger en influencer, vil han eller hun typisk sige at de er YouTubere, Instagramere, Bloggere, Snapchattere, Gamere, eller noget i den dur. Problemet er bare, at begrebet dækker så pokkers godt over hvem de her folk er og hvordan du (hvis gjort rigtigt), kan samarbejde med dem om din – og deres – markedsføring. Det dér med samarbejde, vender vi tilbage til…

I tråd med mange influencers syn på sig selv, kan en influencer være alt fra blogger til Instagrammer eller regulær kendis. En influencer er helt grundlæggende, en person der nyder stor indflydelse hos hans/hendes målgruppe og ikke mindst, kan påvirke målgruppen til at agere ud fra influencerens opfordring eller adfærd. Derfor kan en influencer godt være en kendis, men en kendis er ikke nødvendigvis en influencer. Her kommer sociale platforme ofte ind i billedet.

Sociale medier har gjort det muligt for influencerne at have daglig dialog med det fælleskab af mennesker, der følger dem. Samtale og dialog mellem mennesker er altså et stærkt udgangspunkt, hvis man gerne vil yde indflydelse over andre mennesker. Det vigtigste at forstå i forhold til influencer marketing er, at tiden hvor man blot kunne smide et produkt i hænderne på en influencer, er slut. Man kan vel godt tillade sig at påstå, at den første guldalder for influencer marketing er slut.

Udfordringen er reelt set, at nogle ret så vigtige målgrupper (indsæt selv buzzwords som Generation X,Y eller Millenials her), har et andet forhold til traditionelle kendisser og reklamebudskaber, end de har til influencers. Millenials på YouTube skelner f.eks. ret så kraftigt mellem en influencer og en kendis. 70% af teenage-abonnenter siger at de relaterer mere til YouTubere end traditionelle kendisser.

Hvordan bør influencer marketing bruges?

Og så tilbage til det det hele handler om; Samarbejdet. Hvis influencer marketing virkelig skal forstås korrekt – og komme til sin ret – handler det om at forstå hvad denne nye klasse af kendisser kan… og ikke mindst hvordan målgruppen agerer på deres kommunikation. Influencer marketing handler om at finde en meningsfyldt forbindelse mellem produkt og budskab, influencer og publikum.

Fra virksomhedernes side, handler det om at finde en eller flere influencere, der har et naturligt forhold til ens budskab eller produkt. Det handler altså om at drage nytte af den tillid, som en given influencer nyder i hans/hendes målgruppe. Fra influencerens side handler det oftest om at finde en samarbejdspartner, der gør det muligt at fortsætte med at skabe godt indhold til deres målgruppe – og enten tjene penge på samarbejdet, eller drage nytte af samarbejdet på anden vis. Frugten af samarbejdet skal præsenteres for influencerens publikum. Derfor er den måde indhold præsenteres for influencerens publikum på det væsentligste. Det må endelig ikke misforståes; at bruge en kendis til at stå pænt og flot med dit produkt eller budskab, kan stadig skabe resultater… men det er ikke influencer marketing med mindre indholdet er tænkt til at blive præsenteret af influenceren, for influenceres målgruppe – ikke virksomhedens.

Derfor går god influencer marketing altså først og fremmest ud på, at finde det perfekte match mellem målgrupper, budskab og influenceren som afsender. Det er også den øvelse, de fleste virksomheder finder sværest. Faktisk synes 75% af markedsføringsfolk, at det at finde den rette influencer til ens kampagner, er den sværeste del af disciplinen.

Hvad bør du holde øje med i 2018?

Vi har efterhånden nået den årstid hvor det er populært at tage et kig på året der gik, samt året der står for døren. Derfor er det også naturligt – nu hvor vi har styr på begreberne – at tage et kig på 3 ting inden for influencer marketing du bør holde øje med i 2018:

1. Video indhold fortsætter sin sejrsgang.

2017 var året hvor videoindhold for alvor fik sit digitale gennembrud. Det skyldes eksplosionen i brugen af ’Stories’ funktionen hos Snapchat og ikke mindst Instagram. Sammenholdt med den fortsatte stigning i brug af dedikerede videoplatforme som YouTube, så kan vi roligt forvente at videoindhold både vil være den dominerende platform for den umiddelbare kommunikation – samt driveren af øvrig online trafik til hjemmesider, dedikerede landingpages, og øvrige sociale platforme.

2. Integration

2018 bliver året hvor vi kommer til at se mange flere integrerede kampagner, hvor især mega influencers både kommunikerer til egne målgrupper, men også bliver brugt på en troværdig måde på tværs af off- og online kanaler. Hidtil, har hele feltet været gennemsyret af, at mange influencer kampagner blot har været en lille del af en større kampagne, hvor der skulle sikres ekstra rækkevide eller skabes en smule engagement. Influencere bliver bærende elementer i kampagner i højere grad end hidtil.

3. Data og måling bliver skarpere

Mange virksomheder og bureauer har alt for ofte stillet sig tilfredse med overfladiske målinger, hvor influencerne og/eller deres bureauer har leveret tallene. Vi kommer til at se flere der insisterer på at have fuld- og transparent adgang til influencernes kanaler – typisk via 3. parts programmer med direkte adgang til dybere målinger end blot rækkevide, engagement og clicks. Der skal målinger som sentiment, rækkevide og vækst i- og af segmenterede målgrupper, samt isolerede målinger på salg fra influencer samarbejdet.

Login to read the rest of the article


David Juul Ledstrup

David er Head of Social hos det Nordiske reklamebureau, Marvelous samt IPG Mediabrands. David rådgiver og holder oplæg om content marketing, digital strategi og relationsbaseret markedsføring.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on LinkedIn
  • share with friends
  • Share on Google+

Be the first to like this.

SORRY! YOU ARE NOT LOGGED IN

Get access to:
  • Articles and talks
  • Free seminars and briefings
  • Free publications and papers
It is 100% Free

LOG INCREATE PROFILE
(100 % FREE)


FORGOT YOUR PASSWORD?

More